KOOP NU GOEDKOOP, ONMIDDELLIJK BESCHIKBAAR

Condensatiedroogkast

Condensatiedroogkast met warmtepomptechnologie

De warmtepomp recupereert de warmte uit de luchtstroom die door het wasgoed geleid wordt. Eerst wordt deze vochtige warme lucht afgekoeld zodat er condensatie ontstaat en de vochtigheid uit de luchtstroom genomen wordt. Daarna wordt deze lucht, voordat ze terug naar de trommel gaat, opnieuw opgewarmd. Deze opwarming gebeurt door de warmtepomp die de warmte die in de condensfase is vrijgekomen, benut. Deze opwarming is niet zo hoog zoals bij de rechtstreekse opwarming van een warme weerstand, waardoor de stoffen voorzichtiger gedroogd worden.

Zelfs wol en zijde, toch bijzonder delicate stoffen die we bij voorkeur niet in de droogkast stoppen, kan je met deze droogkast gaan drogen. Dit type van droogtrommels verbruikt bovendien ook 40% minder energie dan een standaard droogtrommel uit de energieklasse A. Dit toestel kan trouwens ook maar liefst 7 kg wasgoed tegelijkertijd gaan drogen, wat bijzonder aangenaam is, want je kan het wasgoed uit de wasmachine rechtstreeks allemaal in de droogkast laden. En je hoeft dus geen overschot te laten liggen tot de eerste lading was klaar is. Ook de trommelverlichting zorgt voor een aangenamer gebruiksgemak. Energieverbruik 1,85 kW/h.

Elk jaar wordt in België meer dan 1.450 miljoen kWh verbruikt om wasgoed te drogen, een pak energie meer dan wat nodig is om het te wassen. Deze cijfers zijn niet verwonderlijk omdat heel wat van de droogkasten slechts een energielabel C hebben, met hier en daar een toestel met energielabel B. De wasmachines daarentegen werden steeds zuiniger met energielabels in klasse A voor elektriciteitsverbruik, wassen en zwieren.

Door de komst van de warmtepomptechnologie kan de droogkast zich voortaan echter meten met de wasmachine op energievlak. Zo verbruikt een droogkast met warmtepomp de helft minder dan een klassieke condensatiedroogkast met C-label. De warmtepomp-droogkast is in feite een ‘omgekeerde koelkast’: er wordt warmte gerecupereerd door ze te onttrekken aan de uitgaande vochtige warme lucht.

Omdat het om een relatief nieuwe technologie gaat zijn de droogkasten met warmtepomp niet van de goedkoopste. De hieronder beschreven droogkasten kosten allen rond de 1000 euro of meer. Toch mag je je niet blind staren op de aankoopprijs. De totale kost van je droogkast is de som van de aankoopprijs plus de kosten voor het gebruik achteraf. Nuttig om weten is dat de gebruikskost vaak een veelvoud van de aankoopprijs bedraagt.

Om een idee te geven van de besparingen die je kunt maken met een warmtepompdroger kan je hier een overzicht zien van de verbruikskosten per jaar.

Verbruikskosten per jaar (210 droogbeurten)

Warmtepompdroger

Energieverbruik per droogbeurt: 1,6 kWh

Jaarlijks energieverbruik: Energie per jaar: 336 kWh

Jaarlijkse energiekost: 50,4 euro*

Luchtafvoerdroger

Energieverbruik per droogbeurt: 3,4 kWh

Jaarlijks energieverbruik: Energie per jaar: 714 kWh

Jaarlijkse energiekost: 107,1 euro*

Condensatiedroger

Energieverbruik per droogbeurt: 4 kWh

Jaarlijks energieverbruik: Energie per jaar: 840 kWh

Jaarlijkse energiekost: 126 euro*

*Uitgaande van een energieprijs van 0,15 euro per kWh

Een oude condensatiedroogkast kost ongeveer 75 euro per jaar meer aan verbruikskosten. We gaan dan uit van een toestel uit de prijsklasse rond de 500 euro en een capaciteit van 7 kg wasgoed. Stel dat de aankoopprijs van een droogkast met warmtepomptechnologie 500 euro hoger ligt, dan heb je het verschil in aankoopprijs in minder dan 7 jaar terugverdiend. Gaat de droogkast 15 jaar mee dan spaar je op het einde van de rit 600 euro uit.

Maar één nadeel: hij heeft veel meer tijd nodig om te drogen

© 2024 Elektro Loeters NV - Bel op +32 59/33.16.25 of mail internet@loeters.be - Algemene voorwaarden - Alle prijzen incl. BTW - BE0460.057.637 - A Brackxstraat 6 Oostende - Sitemap