Nu: SOLDEN bij LOETERS!

De snelste manier om een vriesvak te ontdooien

DE SNELSTE MANIER OM EEN VRIESVAK TE ONTDOOIEN

Het vriesvak aan de binnenzijde van een koelkast is misschien klein, maar vergis je niet. Met temperaturen van -18°C en lager is het een volwaardige 4-sterren vriezer; geschikt voor invriezen én bewaren. Dus ook als je geen plek hebt voor een aparte vriezer of koel-/vriescombinatie, kun je met een gerust hart je ijs bewaren of restjes invriezen. In dit artikel leg ik uit hoe je dit vriesvak het makkelijkste kunt ontdooien.

Hoe vaak moet ik het vriesvak ontdooien?

Het verschilt per situatie hoe vaak het vriesvak ontdooid moet worden. Dit is afhankelijk van een aantal factoren: de omgevingstemperatuur van de koelkast, hoe vaak en hoe lang de deur openstaat of er levensmiddelen worden ingevroren of dat er alleen bevroren producten bewaard worden.

Als er een laagje ijs op de wanden van het vriesvak zit is het tijd om te ontdooien. Overmatige ijsvorming zorgt niet alleen voor minder ruimte, maar zorgt er ook voor dat je koelkast meer energie gaat verbruiken. Bij een dikke laag heb je bovendien kans dat het apparaat niet meer in staat is om de temperatuur in het vriesvak op -18°C te houden.

Het is daarom belangrijk het ontdooien niet te lang uit te stellen. Maar maak je geen zorgen, als je het vriesvak regelmatig ontdooit, hoeft dit echt niet lang te duren.

Wat doe ik met mijn bevroren producten tijdens het ontdooien?

Zorg dat het vriesvak helemaal leeg is voordat je hem gaat ontdooien. Als het winter is, kun je de producten prima buiten in de vrieskou leggen. Als alternatief kun je de bevroren producten in krantenpapier wikkelen en ze op een koele plaats leggen. Koude accu’s, een koeltas of koelbox kunnen ook goed helpen om je producten zo lang mogelijk koel te houden.

Zijn je producten toch ontdooid? Vries ze dan niet opnieuw in, maar bereid en eet ze zo snel mogelijk.

Stap-voor-stap het vriesvak ontdooien

1. Schakel het apparaat uit, bij een Liebherr koelkast kan dit altijd via het bedieningspaneel of via de thermostaat.
2. Haal alle producten uit het vriesdeel.
3. Leg een handdoek in het vriesvak en plaats er een kom met heet water bovenop. Plaats daarnaast een badstof handdoek op het laagste niveau van de koelkast of op de vloer voor de koelkast om eventueel dooiwater op te vangen.
4. Sluit de deur van het vriesvak en de deur van de koelkast en wacht 15-20 minuten.
5. Kijk of het ijs al gesmolten is. Zo niet, vul dan de kom opnieuw met heet water en wacht nog een paar minuten.
6. Als er na een paar minuten nog steeds ijs op de wand is achtergebleven, kun je dit het beste verwijderen met een deegschraper of kunststof ijskrabber. Gebruik nooit metalen of scherpe voorwerpen omdat je hiermee het apparaat kunt beschadigen.
7. Maak het vriesvak schoon met een zachte doek, warm water en een beetje afwasmiddel. Gebruik geen azijn of schuursponsjes om aantasting van het kunststof te voorkomen.
8. Maak eventueel ook gelijk de binnenkant van de koelkast schoon. Tips voor het schoonmaken van de koelkast zijn in dit artikel te vinden.
9. Droog de binnenkant grondig, omdat het vocht wat achterblijft meteen zal aanvriezen.
10. Schakel het apparaat weer in, en stel zo nodig de gewenste temperatuur of thermostaatstand in.
11. Plaats de producten terug zodra het vriesvak weer op temperatuur is.

Tip: ontdooi niet alleen het vriesvak, maar maak gelijk de hele koelkast schoon.

Kun je ijsvorming in het vriesvak verminderen?

IJs op de wanden van het vriesvak wordt veroorzaakt door vocht uit de lucht dat het interieur binnen komt wanneer de deur opengaat. Open daarom de deur van de vriezer zo kort en zo min mogelijk. Zorg er verder voor dat je nooit warm eten in het vriesvak legt, ook dit verergert de ijsvorming.

Het vriesvak ontdooien zal nooit een leuke klus worden, maar met deze Loeters tips hoeft het echt niet veel werk te zijn!

© 2020 Elektro Loeters NV - Bel op +32 59 331625 voor meer info (ma - za) - Algemene voorwaarden - Alle prijzen incl. BTW - Sitemap
BEL ONS OP:
+32 59 331625
internet@loeters.be