KOOP NU GOEDKOOP, ONMIDDELLIJK BESCHIKBAAR

Inbouwovens

Van gas naar elektrisch

De oven is al heel lang een vertrouwd apparaat in de keuken. In een oven kun je allerlei gerechten bereiden. Je kunt er taarten en pizza’s in bakken, maar ook vlees, vis, groente en aardappelen kunnen zonder veel vet worden klaargemaakt. Vaak kan in een oven ook worden gegrild. Er is een belangrijk verschil tussen bakken en grillen. Bij het bakken van gerechten circuleert de lucht in de oven. Bij grillen kan ook lucht van buiten de oven rechtstreeks in de oven komen. Ovens kunnen op verschillende manieren worden verhit. Vroeger werden ovens gestookt met hout of houtskool, later met aardgas. Tegenwoordig zijn bijna alle ovens elektrisch.

Plaatsing en inbouwen

De plaatsing van de oven wordt bepaald door een aantal omstandigheden. Allereerst moet je elektriciteit in de buurt hebben. Voor de meeste moderne inbouwovens geldt dat deze een eigen groep moet hebben. Ook de inbouwmaten zijn belangrijk. In de specificaties staan de nismaten opgegeven. Dit zijn de minimummaten die je moet aanhouden bij inbouw. Let er ook op dat de oven zijn warmte voldoende kwijt kan. De oven van jouw keuze moet geschikt voor plaatsing op de door jouw gewenste plek. Het kan handig zijn om de oven op ooghoogte te plaatsen, zodat je makkelijk in de oven kunt kijken. Ovens op ooghoogte kunnen het beste beschikken over een zwenkdeur. Een deur die naar beneden kantelt is minder handig, omdat deze dan in de weg zit als je iets uit de oven wilt halen. Voor ovens op beenhoogte is zo’n kanteldeur juist gemakkelijk. Omdat je de oven vanaf de bovenzijde benadert zit de deur je niet in de weg.

Conventioneel of multifunctioneel

We onderscheiden tegenwoordig twee hoofdgroepen ovens. De conventionele ovens werken net als de klassieke gasovens door verwarming van de boven- en onderwand. Een voordeel van moderne conventionele ovens is dat de onder- en bovenverwarming vaak apart in te stellen zijn. Zo kun je, door alleen de onderverwarming aan te zetten, pizzabodems afbakken, of een vochtige quiche gelijkmatig garen.

Multifunctionele ovens bevatten naast de conventionele wandverwarming andere manieren om gerechten in de oven te bereiden:

Hetelucht: door middel van een ventilator wordt hete lucht door de oven geblazen. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige temperatuur in de oven. Een heteluchtoven is zeer geschikt om grote stukken vlees gelijkmatig te garen.

Grill: de oven bevat een grillelement dat een gerecht een krokant korstje geeft. Dit is handig als je bijvoorbeeld een ovenschotel wilt gratineren of een kip wilt braden.

Stoom: met een stoomoven blijven kleur, smaak en structuur van gerechten optimaal behouden. Sommige ovens bieden de mogelijkheid om stoom te combineren met hetelucht of grill. Zo kun je kip of rosbief bereiden die bruingebakken wordt zonder dat het vlees uitdroogt.

Magnetron: ovens die beschikken over een magnetronfunctie maken het mogelijk om een gerecht te garen met magnetron en aan de buitenzijde te bruinen met bijvoorbeeld de gril of hetelucht. Ook kun je de magnetron gebruiken voor de snelle opwarmklusjes zoals warme melk voor in de koffie of een flesje voor de baby.

Bovenstaande functies kunnen vaak op verschillende manieren gecombineerd worden. De meer geavanceerde ovens beschikken over voorgeprogrammeerde recepten waarbij de oven zelf de best passende instellingen voor een gerecht gebruikt.

Bediening

Een moderne oven bevat veel functies. Fabrikanten hebben verschillende oplossingen om de bediening overzichtelijk te houden. De bediening is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van het design. Ergonomie wordt hierbij steeds belangrijker. Fabrikanten gebruiken draaiknoppen, tiptoetsen, druktoetsen of een combinatie hiervan. Ook elektronische displays worden steeds meer toegepast. Hierop kun je allerlei informatie aflezen, zoals de temperatuur van de oven, de ingestelde functies, de resterende bereidingstijd, enzovoorts.

Temperatuurinstelling

Ovens beschikken over een temperatuurinstelling door middel van een thermostaat. De temperatuur van een doorsnee (elektrische) oven voor huishoudelijk gebruik kan worden ingesteld tot ongeveer 260 graden Celsius. Gasovens gebruiken meestal geen indeling in graden, maar een aantal standen om de temperatuurinstelling te regelen. In veel ovens komen de standen overeen met de volgende temperaturen (uitgaande van een gasoven met 8 standen):

stand

temperatuur

1

140°C

2

160°C

3

180°C

4

200°C

5

220°C

6

240°C

7

260°C

8

280°C

Inwendige koeling en koele deur

Een oven wordt heet, ook aan de buitenkant. Hoewel tegenwoordig de meeste ovendeuren behoorlijk warmtegeïsoleerd zijn, kan aanraking met de buitenkant behoorlijk pijn doen en soms tot verbranding leiden. Een oven met inwendige koeling is sneller afgekoeld dan een gewone oven. Zo loop je korter de kans je te verbranden nadat je een gerecht hebt bereid. Inbouwovens met een koele deur worden niet warm aan de buitenkant tijdens het gebruik. Zeker iets om over na te denken wanneer je een gezin met kinderen hebt, maar ook voor jezelf prettig om verbrande vingers te voorkomen.

Extra functies

Naast de verschillende bak- en grillmogelijkheden, zijn er nog een aantal andere functies die het werken met een oven makkelijker maken. De meeste ovens beschikken over ingebouwde verlichting. Ook een tijdsinstelling is tegenwoordig geen uitzondering meer. Je kunt dan zelf bepalen wanneer de oven moet starten en stoppen. Ben je een liefhebber van gebraden kip? Dan is een draaispit haast een vereiste. De draaispit wordt gecombineerd met de grill, zodat de kip gelijkmatig gaar wordt en een heerlijk krokant korstje krijgt. Veel heteluchtovens beschikken over een ontdooifunctie. Hierbij wordt de lucht opgewarmd tot iets boven kamertemperatuur en zorgt de ventilator voor een gelijkmatige verspreiding van de verwarmde lucht. Voorverwarmen kan bij sommige modellen worden versneld met een speciale voorverwarmfunctie. Zo kun je snel aan de slag met je favoriete ovengerecht.

Schoonmaken en veiligheid

Een aangekoekte oven schoonmaken is geen pretje. Soms heb je hier agressieve schoonmaakmiddelen voor nodig, zoals de bekende ovenschuimreinigers. Toch kan het beter. Een uitneembare ovendeur is gemakkelijk schoon te maken. Bovendien kun je na het verwijderen van de deur de oven zelf ook eenvoudig schoonmaken. Sommige ovens beschikken over een zelfreinigend systeem (pyrolyse reiniging) of over gemakkelijk schoon te maken ovenwanden, waardoor intensief poetswerk tot een minimum wordt beperkt. Beter voor jou, maar ook voor de oven, want schuursponsjes en agressieve schoonmaakmiddelen doen de binnenkant van de oven nooit goed. Kleine kinderen moet je natuurlijk altijd uit de buurt van een inbouwoven houden. Naast een koele deur zoals vermeldt in de vorige alinea is een inbouwoven met kinderbeveiliging ook een aanrader. Deze zorgt ervoor dat ze niet in de oven kunnen komen, met alle gevolgen van dien.

Accessoires

Bij aanschaf van een oven worden doorgaans één of twee roosters en een bakplaat meegeleverd. De meeste fabrikanten bieden ook nog andere accessoires aan die passen bij de gekozen oven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vleesthermometer, die gekoppeld is aan de oven? Prik de thermometer in het vlees en zodra de rollade van binnen de juiste temperatuur heeft bereikt (en dus gaar is) schakelt de oven zichzelf uit. Of telescopische geleiders, waardoor de bakplaat of het rooster heel soepel de oven in en uit ‘rolt’. Of een pizzasteen, waarop je zelfgemaakte pizza’s klaarmaakt net zoals in een originele Italiaanse pizzaoven. Let op: veel van deze accessoires zijn opties waarvoor je moet bijbetalen.

© 2024 Elektro Loeters NV - Bel op +32 59/33.16.25 of mail internet@loeters.be - Algemene voorwaarden - Alle prijzen incl. BTW - BE0460.057.637 - A Brackxstraat 6 Oostende - Sitemap