Maak van goedkoop kopen een gewoonte

Kookplaten

WEETJES KOOKPLATEN

GASKOOKPLAAT

De gaskookplaat doet nog snel denken aan het ouderwetse gasfornuis. Het

is echter onterecht om gaskookplaten nog steeds te associëren met

oudbollig. Er zijn namelijk tegenwoordig ook diverse moderne

gaskooksystemen, meestal met meer dan 4 pitten, verkrijgbaar. Koken op

gas is nog steeds het meest populair en wel om de volgende redenen:

een gaskookplaat het is makkelijk te bedienen

de warmte valt redelijk goed te regelen

een gaskookplaat is snel op temperatuur

goedkoop in aanschaf en gebruik

u hoeft er geen speciale pannen voor aan te schaffen

het aansluiten is makkelijk, omdat de meeste keukens van een gasleiding

voorzien zijn

de moderne uitvoeringen zijn veiliger gemaakt

Een gaskookplaat is traditioneel en gemakkelijk in gebruik, snelle

temperatuursoverdracht, als nadeel geldt het lastiger schoonmaken en ook

een ietwat verhoogde kans op ongelukken. Gaskookplaten zijn in het

algemeen goedkoper in de aanschaf en goedkoper in het gebruik dan

andere kookplaten.

Verdere nadelen van een gaskookplaat:

het open vuur kan risico’s met zich mee brengen, zorg daarom dat uw

keuken een goede ventilatie heeft en/of dat u over een goede afzuigkap

beschikt

de temperatuur kan niet precies geregeld worden

het schoonmaken van een gaskookplaat kan een vervelend karwei zijn

een glasplaat heeft toevoer van aardgas of propaan nodig

Nieuw is een gaskookplaat met Gas onder glas.

Vindt u de nadelen van de traditionele gaskookplaat te groot en dat deze

niet erg onderhoudsvriendelijk is? Dan bieden de nieuwe gas-op-

glassysteem of het gas-onder-glas systeem wellicht een oplossing. Beide

systemen zijn voorzien van een glaskeramische kookplaat, die veel

makkelijker schoon te maken is dan een gewone gaskookplaat.

Hoe werkt de gas onder glas kookplaat

Bij het gas-op-glassyteem bevinden de branders zich op een

glaskeramische ondergrond. Sommige uitvoeringen van dit systeem bieden

u bovendien de mogelijkheid om de warmte van de pitten bij andere

kookzones terug te winnen.

Het gas-onder-glassysteem is weer net even iets moderner. Hierbij zit de

gasbrander onzichtbaar onder de keramische kookplaat en verwarmt de

voorste twee pitten. Ook bij dit systeem wordt de warmte hergebruikt: de

rest van de hitte van de voorste twee pitten wordt namelijk naar de

achterste pitten geleid. Op deze pitten kunt het eten dan eventueel warm

houden of nog even laten koken.

KERAMISCHE KOOKPLAAT

Elektrisch koken in een modern jasje, dat is keramisch koken. Op een

keramische kookplaat worden de kookzones snel roodgloeiend. Het

verwarmen van de keramische plaat gebeurt met infraroodstraling. De plaat

is glad. U kunt hem daardoor eenvoudig reinigen. En het ziet er bovendien

mooi uit. Keramische kookplaten zijn er in verschillende uitvoeringen. Er

dus is er altijd één die past bij uw keuken.

De keramische kookplaat werkt bijna hetzelfde als bij het elektrisch koken.

Het verschil is dat er nu een glasplaat op het systeem ligt. Het voordeel ten

opzichte van gewoon elektrisch koken is dat deze plaat gemakkelijker

schoon te houden is.

Een nadeel is echter dat bij keramisch koken het langer duurt voordat het

systeem warm wordt en ook langer voordat het is afgekoeld.

Hoe werkt de keramische kookplaat

Het bereiden van een maaltijd gaat,zoals gezegd, bijna in principe hetzelfde

als bij de traditionele elektrische kookplaat, alleen wordt bij de keramische

kookplaat het vitro-keramische glas verwarmd door straling, in plaats van

geleiding. Op de plaat zitten de kookelementen die door lijnen zijn

aangegeven. De kookzones worden rood wanneer deze geleidelijk

opwarmen. Na gebruik koelen deze ook langzaam weer af en om

brandwonden te voorkomen, valt er aan de aanwezige indicatielampjes te

zien welke zones nog warm zijn. Als er per ongeluk iets is overgekookt, of

als er bij het bakken bijvoorbeeld vetdruppels op de glasplaat zijn gespat,

dan moet u wel voorkomen dat het water of het vet in het glas brandt.

Verder moeten pannen geschikt zijn voor het koken op een vitro-

keramische glasplaat.

Bediening van de keramische kookplaat

Een keramische kookplaat kan zowel externe knoppen als een

touchbediening hebben.

Keramische kookplaten verbruiken veel stroom. Het is daarom niet

verstandig om een elektriciteitsgroep met andere apparatuur te delen.

Als u een keramische kookplaat in uw keuken wenst is een aparte groep

dus een vereiste.

INDUCTIE KOOKPLAAT

Bij inductiekookplaten ontstaat er een elektromagnetisch veld wanneer er

potten of pannen uit ijzerhoudend metaal op de kookplaat worden

geplaatst. Inductiekookplaten reageren net zo snel als gaskookplaten en

zijn voorzien van een vlak glazen oppervlak. Ze kunnen dus gemakkelijk

worden gereinigd. Als een magneet aan de bodem van uw potten of

pannen blijft kleven, zijn ze geschikt voor inductiekookplaten.

Koken op een inductie kookplaat is veilig en energiezuinig.

Ook kiezen veel gezinnen met (kleinere) kinderen om veiligheidsredenen

inductie.

Bij een inductie kookplaat reageert een elektromagneet op het magnetisch

materiaal van de bodem van de pan, waardoor de pan direct wordt

verwarmd. Na het uitschakelen of verwijderen van de pan stopt de

energieoverdracht direct. Alleen de oppervlakte van de panbodem wordt

heet. Hierdoor verdwijnt er geen overtollige warmte, wat uiteindelijk leidt tot

een erg hoog rendement.

Inductiekookplaten zijn in gebruik efficiënter dan keramische en

gaskookplaten omdat er nagenoeg geen warmteverlies is. Met als resultaat

een energiebesparing tot 40% vergeleken met een traditionele kookplaat en

een ander bijkomend voordeel is de snelheid waarmee wordt gekookt. Op

een inductiekookplaat kookt 2 liter water binnen 5 minuten vergeleken met

10 minuten op een keramische kookplaat.

Tiptoetsbediening, sensorgestuurde temperatuurcontrole en restwarmte-

indicatoren geven u volledige controle over het inductieproces. Deze

precisie gecombineerd met de snelheid van inductiekoken is ideaal, van

chocolade smelten tot frituren. Uitzonderlijke resultaten kunnen bereikt

worden dankzij de inverter technologie, aangezien de hitte gelijkmatig over

de panbodem wordt verdeeld. En op lage temperaturen, veroorzaken zelfs

lange kooktijden geen aanbaksels aan uw panbodem.

Inductiekookplaten passen zich automatisch aan de diameter van de

kookpan aan. De multi-kookzones zijn geschikt voor verschillende

panformaten, op een 18 cm kookzone bijvoorbeeld kunt u pannen plaatsen

met een minimale doorsnede van 10 cm en een maximale doorsnede van

18 cm. Inductiekookplaten met twee, drie of vier kookzones hebben voor

iedere kookzone een aparte booster en timer.

© 2019 Elektro Loeters NV - Bel op +32 59 331625 voor meer info (ma - za) - Algemene voorwaarden - Alle prijzen incl. BTW - Sitemap
BEL ONS OP:
+32 59 331625
internet@loeters.be