Nu: SOLDEN bij LOETERS!

Wat betekent katalyse reiniging?

Ovens met een “katalysesysteem” beschikken over speciale, vetabsorberende wanden die extra bovenop de normale ovenwanden dienen geplaatst te worden. Men vindt deze extra wanden voor de achter-, boven- en zijwanden. Katalyse is een chemisch proces waarbij een bepaalde stof – de katalysator – een bepaalde chemische reactie – hier het verbranden van vet – bij lagere temperatuur zal mogelijk maken.

Normaal verbrandt vet bij een temperatuur die merkelijk hoger ligt dan de normale bak- en braadtemperaturen. Katalyse maakt het nu echter mogelijk dit verbrandingsproces te laten plaatsvinden bij een temperatuur vanaf rond de 200° C, net daar waar de meeste bak- en braadprocessen vinden. Bovendien stemt deze temperatuur wonderwel overeen met de temperatuur vanaf dewelke het vet zal beginnen spatten. Het rondspattende vet dat in contact komt met de poreuze katalytische wanden zal worden verbrand, net zoals bij pyrolyse, maar dan wel bij veel lagere temperatuur. Katalytische wanden werken dus al tijdens het bakken en braden.

Toch wordt aangeraden om na het bakken de oven nog een tijdje te laten nawerken op een temperatuur boven de 200° C. Dit kost amper iets aan energie daar de oven toch al op temperatuur was – warm houden kost niet veel energie, opwarmen echter wel. Het nadeel van katalyse is echter dat het enkel daar reinigt waar er een katalytische wand zit. De bodemplaat van de oven en de deur worden met andere woorden niet gereinigd, net als de lastige hoekjes en kantjes. Voor een nette oven dient men die dan nog extra manueel te reinigen.

Let wel dat katalytische wanden hoegenaamd niet met water of detergent mogen worden gereinigd. Doet men dit toch zijn ze onherroepelijk beschadigd en worden ze werkingloos. Katalytische wanden mogen enkel droog met een zachte borstel worden gereinigd.

Katalytische wanden hebben de eigenschap dat ze van tijd tot tijd vervangen moeten worden, doordat ze verzadigd worden. Verzadiging kan zeer makkelijk worden vastgesteld: tijdens het voorverwarmen of normaal gebruik van de oven komt een blauwe rook tevoorschijn gecombineerd met een zurige geur. De snelheid waarmee de wanden verzadigen wordt door een aantal factoren bepaald: de frequentie van gebruik, de gebruikte temperaturen en de mate waarin men de katalyse laat werken na bereiding van de gerechten.

© 2020 Elektro Loeters NV - Bel op +32 59 331625 voor meer info (ma - za) - Algemene voorwaarden - Alle prijzen incl. BTW - Sitemap
BEL ONS OP:
+32 59 331625
internet@loeters.be