Maak van goedkoop kopen een gewoonte!

Wat is een droogkast met warmtepomp?

Een droogkast kan een grote energieverbruiker zijn binnen een huishouden. Een energiezuinige droogkast kopen bespaart toch al snel enkele tientallen euro’s op uw elektriciteitsfactuur, reden genoeg om er eens over na te denken bij de aanschaf van een nieuwe droogkast.

We kunnen drie soorten droogkasten onderscheiden:
1. Droogkast zonder condensatie (de luchtdroger of afvoerdroger).

2. Droogkast met condensatie.

3. Droogkast met condensatie en warmtepomp technologie.

Droogkast met warmtepomp.
Een droogkast met warmtepomp haalt het zuinige energielabel A. In vergelijking met een energielabel B kan je dus al makkelijk tot 55 euro per jaar besparen.

De kostprijs voor een droogkast met een warmtepomp ligt wel hoger dan een droogkast zonder warmtepomp technologie. De terugverdientijd wordt geschat op een 7 à 8 jaar. Door middel van vochtigheidsmeting wordt vastgesteld of het wasgoed de juiste droogtegraad heeft bereikt. De warme lucht waarmee het wasgoed wordt gedroogd wordt bekomen door lucht samen te persen met een compressor. Hiervoor is 50% minder elektriciteit nodig dan bij een conventionele droger.

In vergelijking met een luchtafvoerdroger zal je jaarlijks ongeveer 55 euro besparen aan energie, als we warmtepompdrogers vergelijken met een oude condensatiedroger, dan bespaar je jaarlijks toch 75 euro aan energie.
Extra besparing: Gebruik ecocheques voor de aanschaf van je droogkast met warmtepomp.

Enkele feiten en weetjes:
Een warmtepomp droogkast zal meer tijd nodig hebben om de was te drogen. Het is langzamer omdat de was op lage temperatuur gedroogd wordt. Er is gemiddeld iets meer dan 2 uur nodig voor een volle was katoen. Sommige was moet op een lage temperatuur drogen en moet dus meestal apart in de trommel. Een warmtepompdroger droogt altijd op een lage temperatuur, dus daarin kan alle was bij elkaar.

De werking van een warmtepomp droogkast is in principe hetzelfde als een gewone warmtepomp en dus vergelijkbaar met een diepvriezer. In de pomp wordt een vloeistof samengeperst waardoor warmte vrijkomt. Hierdoor wordt de lucht verhit en verzonden naar de trommel. De vochtige lucht uit de droogtrommel zal condenseren en opgevangen worden in een condensbak. De droge lucht wordt dan weer naar de compressor gestuurd om de cyclus te herbeginnen.

De werking van een warmtepompdroogkast is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. De omgevingstemperatuur dient minimaal 10°C te zijn en maximaal 32°C. Hoe kouder het is, des te langer het duurt om te drogen.

Enkele bekende merken die warmtepompdrogers verkopen zijn: AEG, Bosch, Siemens, Whirlpool, Zanussi en Electrolux.

Test-aankoop heeft een onderzoek uitgevoerd naar de best presterende droogkasten. Alle droogkasten die zijn uitgerust met een warmtepomp scoren het hoogst.

© 2020 Elektro Loeters NV - Bel op +32 59 331625 voor meer info (ma - za) - Algemene voorwaarden - Alle prijzen incl. BTW - Sitemap