ONZE WINKELS ZIJN OPEN OP ZATERDAG 2 NOVEMBER

Advies over dampkappen

Mogelijke afvoersystemen van dampkappen

Bij dampkappen wordt er een onderscheid gemaakt tussen 3 soorten afvoersystemen.
Men kan kiezen tussen een luchtafvoersysteem met een buis naar buiten, recirculatie en een centraal afvoersysteem.
De eerste 2 systemen vereisen een dampkap met een motor, het derde systeem vereist een dampkap zonder motor.

Dampkap met afvoer (buis) naar buiten


Dit is het meest gebruikte afvoersysteem voor dampkappen op dit moment. De dampkap is aangesloten op een buis die de lucht naar buiten afvoert.
Dit soort afvoer vereist een dampkap met een motor, die al dan niet verplaatsbaar kan zijn.
Het grote voordeel bij dit systeem is dat de dampkap een stuk krachtiger is qua afvoer in vergelijking met de andere types.
Let er wel op dat bij luchtafvoer de inlaattemperatuur niet dezelfde is als de temperatuur van de aangezogen lucht. U kan zo warmte verliezen in de winter of uw keuken kan zich opwarmen in de zomer.

Recirculatie dampkap (kringloopwerking)


Dit soort dampkap is geschikt als u geen afvoersysteem hebt of er geen wil plaatsen.
De afgevoerde lucht wordt dan gefilterd en terug uw keuken in geblazen.
Het grote voordeel hierbij is dat u geen afvoer naar buiten hebt en dit dus mogelijk is voor elk type woning.
Zorg er wel steeds voor dat u de gepaste koolstoffilters heeft voor uw dampkap zodat de lucht altijd goed gefilterd is.
Een ander voordeel is dat de inlaat- en aanzuiglucht dezelfde temperatuur hebben. U raakt uw warmte niet kwijt in de winter en verliest geen koelte in de zomer

Dampkap zonder motor


Woont u in een appartement of een woning waar er al een centraal afzuigsysteem bestaat, dan is een dampkap zonder motor de ideale keuze voor u.
De afvoer werkt via een klep die verbonden is met het centrale afvoersysteem om de lucht af te voeren.
Het grote voordeel is dat dit een stille oplossing is en ook nog eens goed voor uw portefeuille.
Let wel op dat de centrale afzuiging voldoende sterk is voor uw noden in de keuken.

Afzuigcapaciteit

Berekening en uitleg

Een dampkap kies je altijd in functie van je kookplaat en de omvang van je keuken. Let erop dat je dampkap minstens even breed is als je kookplaat. Voor de ideale breedte van je dampkap tel je zelfs 30 cm bij de breedte van je kookplaat. Zo hou je aan elke kant 15 cm over, en ontsnappen er nog minder geurtjes en dampen.

Daarnaast is de afzuigkracht van je toestel cruciaal. Je wilt de lucht in je keuken minstens 10 keer per uur kunnen vernieuwen. De kracht van een dampkamp wordt uitgedrukt in luchtdebiet. En de rekenregel is eenvoudig: vermenigvuldig de oppervlakte van je keuken met de hoogte, en doe dat getal maal 10. Een voorbeeld: in een keuken van 15 m² oppervlakte en 3 meter hoog heb je een dampkap nodig met een luchtdebiet van minstens 450 m³/u (15 x 3 x 10 = 450).

Afstand tussen dampkap en kookplaat


Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen de verschillende kookplaten.
Heeft u een gaskookplaat, dan is de gepaste afstand tussen 65cm en 80cm. Koken op gas produceert vlammen en als uw dampkap te laag hangt, bestaat de kans dat uw vlam overslaat naar de dampkap.
Heeft u een vitrokeramische-/inductiekookplaat, dan is de gepaste afstand tussen 55cm en 80cm.
Als u niet zeker bent van de gepaste afstand, raadpleeg een specialist of lees de handleiding van uw dampkap. De gepaste afstand kan verschillen per merk, type of model.


Het Geluid van uw dampkap


Naast de werking van een afzuigkap, speelt de beleving ook een rol. Zeker als je een open (leef)keuken hebt waarin je veel tijd doorbrengt. Dan wil je bijvoorbeeld graag een stille dampkap. Een standaarddampkap produceert 60 à 65 dB. Alle toestellen die minder geluid maken, zijn stille dampkappen. Een verschil van 3 dB resulteert trouwens al in een dampkap die twee keer minder (of meer) lawaai maakt.

Sommige merken beperken het geluidsniveau met ingebouwde geluidsdempers. En het allerbeste resultaat? Dan krijg je bij dampkappen met een externe motor. Die motor kun je op de zolder plaatsen, waar het geluid niet stoort.

Tot slot heeft ook je afvoer een impact op het geluidsniveau. Zitten er heel wat bochten in de afvoerbuis? Dan ontstaat er meer lawaai dan wanneer die recht naar buiten leidt.


© 2024 Elektro Loeters NV - Bel op +32 59/33.16.25 of mail internet@loeters.be - Algemene voorwaarden - Alle prijzen incl. BTW - BE0460.057.637 - A Brackxstraat 6 Oostende - Sitemap